Na succesvolle series als De IJzeren Eeuw, 80 Jaar Oorlog en De (H)eerlijke Jaren 50 komt de NTR  met een nieuwe zesdelige geschiedenisserie, gepresenteerd door Hans Goedkoop. Over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30.

Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek – bioscoop, radio, auto, vliegtuig -, en vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, kersverse woonwijken, jazzmuziek. De toenemende welvaart brengt swing en optimisme.  Maar rond 1930 keert het tij. De economie stokt met als gevolg duizenden werklozen. Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. De betovering van de wervelende moderne maatschappij is voorbij.

“Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het… De dreunende machine van dezen geweldigen tijd schijnt op het punt om vast te loopen,”schrijft historicus Johan Huizinga in 1935. Vijf jaar later marcheren Duitse troepen Nederland binnen en komt het Interbellum definitief ten einde.

Hans Goedkoop in Kootwijk
Hans Goedkoop presenteert de serie vanuit het indrukwekkende gebouw van Radio Kootwijk, symbool voor de techniek en moderne architectuur in de jaren 20.

100-plussers
Interviews met ooggetuigen die in 1919 geboren zijn of eerder vormen een bijzonder element in de afleveringen. De 100-plussers schetsen hun verwondering over de eerste auto die ze zagen of de komst van elektriciteit. Maar ze vertellen bijvoorbeeld ook over de ‘lustopwekkende’ bioscoopfilms, de koekjes van de ‘Pindachinezen’ en de schrijnende armoede tijdens de crisis van de jaren 30.

presentatie Hans Goedkoop
regie Paul Ruigrok, Maarten Blokzijl, Mathijs Cats
vormgeving Oskar Luijer
productie Linde Naftaniel, Jerney Hakkenberg
eindredactie Karin van der Born
omroep NTR