In het Rijksmuseum in Amsterdam hangen twee schilderijen over het grootste waagstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Het is 1667; de Tweede Zeeoorlog met Engeland. De Engelsen vertragen de vredesonderhandelingen. Nederlandse oorlogsschepen willen een doorbraak forceren. Zij wagen een aanslag op Chatham, de grote marinebasis bij Londen.
De Zeven Provinciën, het vlaggenschip van Michiel de Ruyter, in de monding van de Medway. Op de Agatha geeft Cornelis de Witt, afgevaardigde van de regering, het sein tot actie. Mariniers onder leiding van Van Ghent vernietigen Fort Sheerness. De Engelsen vluchten. Nederlandse schepen zeilen de rivier op naar Chatham. De Engelsen laten eigen schepen zinken om de doorvaart te blokkeren. De Vrede onder bevel van Jan van Brakel verovert de Unity. Van Brakel breekt door de ketting die de Engelse marinewerf moet beschermen. De Royal Charles, het imposante Engelse vlaggenschip, wordt gekaapt.
Zeven Nederlandse schepen varen door tot Upnore Castle. Branders verwoesten zes grote Engelse oorlogsschepen. De Nederlanders slepen de buitgemaakte Royal Charles en de Unity mee terug. Cornelis de Witt informeert de regering.
Met veel lef hebben de Nederlanders de Engelse marine diep vernederd. Snel tekenen de Engelsen de vrede. Een jaar later voltooit Willem Schellinks de twee schilderijen.
regie Niek Koppen
animatie en VFX Oskar Luijer, Rob Haarsma
camera Erik van Empel
sounddesign en mixage Klink
producent Selfmade Films
opdrachtgever Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ‘s-lands zeedienst